Home » » Πρόταση-«βόμβα» για αύξηση 10% στον κατώτατο μισθό από το ΚΕΠΕ

Πρόταση-«βόμβα» για αύξηση 10% στον κατώτατο μισθό από το ΚΕΠΕ

Η εισήγηση έρχεται σε κόντρα με τις επισημάνσεις των εργοδοτικών οργανώσεων, αλλά και με την πρόταση της ΤτΕ
Εφάπαξ αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10% το 2019 έρχεται να προτείνει το ΚΕΠΕ στο διάλογο για τη διαμόρφωση και νομοθέτηση του νέου ελάχιστου μισθού της οικονομίας, που μπαίνει στην τελική ευθεία από το υπουργείο Εργασίας.
Η αύξηση 10% σημαίνει ότι από τα 586,08 ευρώ που είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός για τους άνω των 25 ετών, χωρίς ειδίκευση και με μηδέν προϋπηρεσία, θα πρέπει να διαμορφωθεί στα 645 ευρώ το 2019 (αύξηση κατά 59 ευρώ το μήνα), χωρίς άλλη αναπροσαρμογή μέσα στην ίδια χρονιά.

Τριπλό σενάριο

Στα σενάρια της πρότασης του ΚΕΠΕ που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, προτείνονται και αναλύονται τρεις επιλογές:
* Στο πρώτο σενάριο, ο κατώτατος μισθός επιστρέφει σταδιακά στο προ κρίσης επίπεδο, δηλαδή στα 750 ευρώ περίπου. Η αύξηση λαμβάνει χώρα στην περίοδο μεταξύ α’ τριμήνου 2019 έως και α’ τριμήνου 2020.
* Στο δεύτερο σενάριο, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στο διάστημα 2019-2020 κατά 2% ανά τρίμηνο (αθροιστική αύξηση 100 ευρώ, ή 17,1%).
* Στο τρίτο σενάριο υιοθετείται η υπόθεση μιας εφάπαξ αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 10% το α’ τρίμηνο του 2019. Τα αποτελέσματα σε όρους πραγματικού ΑΕΠ, ποσοστού ανεργίας και βιωσιμότητάς της βάσει του τρίτου σεναρίου, που είναι και το βασικό, δείχνουν ότι το πραγματικό ΑΕΠ αυξάνεται στο 2% και σταθεροποιείται γύρω από το 0,4% το 2022 και 2023. Αντίστοιχα, το ποσοστό ανεργίας μειώνεται στο 18% το 2020, ενώ εν συνεχεία παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

Σε διαφορετική γραμμή

Η πρόταση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, του κατεξοχήν θεσμικού και συμβουλευτικού φορέα οικονομικών μελετών της εκάστοτε κυβέρνησης, ταράζει τα νερά καθώς έρχεται σε αντίθεση με τις επισημάνσεις των εργοδοτικών οργανώσεων αλλά και με την πρόταση της Τραπέζης της Ελλάδος, που κάνει λόγο μεν για αυξήσεις, αλλά σε συνδυασμό με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου τύπου

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Ράδιο Ρίζες Ραδιόφωνο με μουσική: Λαϊκά

Ο καιρός

Από το Blogger.

Featured Post

Κορονοϊός: Με τις «ευλογίες» Τσιόδρα – Χαρδαλιά μισή ώρα περπάτημα τη μέρα επιβάλλεται για τους ηλικιωμένους

Τη σύσταση στον πληθυσμό και κυρίως στις ευπαθείς ομάδες να μην παραλείπουν να περπατούν καθημερινά για μισή ώρα σε εξωτερικούς χώρους λ...